ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Суботник на Херсонському Некрополі, який є перлиною історичної спадщини Херсона.

2021-04-03

3 квітня 2021 року відбулися суботники в різних мікрорайонах Херсона. 

Наведення порядку на центральному історичному цвинтарі підтримали ініціативна група по створенню Меморіального історико-культурного комплексу «Херсонський некрополь», неформальне об’єднання «Чистий берег», інші громадські організації.

Всього в цьому суботнику на цьому історичному місці взяло участь більше 200 осіб. Особливо потрібно подякувати мешканцям міста, які відгукнулись на звернення на фейсбуці, учням та викладачам ПТУ-2, студентам та курсантам вищих навчальних закладів, а також заступнику міського голови Володимиру Пепелю, який особисто координував роботу протягом дня та заступнику міського голови Світлані Чепигі, яка подавала власний приклад учасникам акції.

Суботники на цьому унікальному культурно-історичному об’єкті можуть стати гарною традицією.

Протягом останніх чотирьох місяців активізувалась діяльність ініціативної групи щодо створення цілісного ландшафтного та архітектурного ансамблю на території Меморіального кладовища, яка виникла в результатів об’єднання активних мешканців міста з метою впорядкування одного з найстаріших цвинтарів півдня України. До цієї групи увійшли відомі краєзнавці та вчені, громадські діячі, журналісти та фахівці різних служб виконкому міської ради. Очолює групу заступник міського голови Світлана Чепига.

За декілька місяців злагодженої роботи було вивчено досвід створення подібних меморіальних комплексів у Вінниці, Миколаєві, Львові та інших містах. Після спілкування з депутатами декількох скликань Львівської міської ради, у тому числі, з директором музею-заповідника «Личаківський цвинтар» з 1997 по 2012 років Ігорем Гавришкевичем, за організаційну основу було вирішено взяти досвід львів’ян.

Науковці зібрали унікальні матеріали про один з найстаріших цвинтарів на Півдні України. Перші поховання на ньому датуються кінцем XVIII сторіччя. Тут знайшли останній спочинок перші будівничі Херсону, українські козаки, священники, громадські діячі, благодійники, купці, лікарі, визволителі міста, трудовий люд. Тут спочивають як всесвітньо відомі люди, так і прості мешканці міста. Херсонський міський цвинтар – це максимально сконцентрована історія нашого краю.

Крім історичної, кладовище представляє велику художню цінність. Це справжній музей просто неба.

Але головна наша мета – це духовне відродження нашого чудового міста Херсона, яке почнеться з відродження нашої пам’яті - створення з міського «звалища», в яке перетворились пам’ятки історії на цвинтарі, в меморіальний комплекс світового значення!

Ініціативна група, вивчивши всі можливості та юридичні документи українського та міжнародного права, прийшла до висновку, що Меморіальний історико-культурний комплекс «Херсонський некрополь» може протягом двох років увійти до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Для цього розроблено Дорожню карту першочергових заходів, яка буде представлена на розгляд громаді міста та депутатам міської ради.

Автор: Андрій Яценко

Читати