ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Відносини Росія-ЄС: Європейська Комісія запропонувала своє бачення подальших відносин

2021-06-19

16 червня, на запрошення Європейської ради, Європейська Комісія та Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики представили Спільне комюніке щодо відносин ЄС з Росією. Спільне комюніке надає рекомендації напередодні зустрічі Європейської ради 24-25 червня щодо того, як посилити виконання політики ЄС щодо Росії.

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн підкреслила: “Історія, географія, а також люди об’єднують ЄС та Росію. Стан наших відносин є складним. Ми маємо визначити виклики та скористатися можливостями. Усвідомлені рішення та агресивні дії російської влади протягом останніх років створили негативний виток. Управління відносинами між ЄС та Росією продовжує становити стратегічний виклик для ЄС. У відповідь Євросоюзу потрібно продовжувати діяти згуртовано та послідовно, захищаючи наші засадничі цінності та інтереси”.

Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики Жозеп Боррель заявив: “З огляду на поточні обставини, відновлення партнерства між Європейським Союзом і Росією, що дозволило б ближчу співпрацю, виглядає далекою перспективою. Наша амбіція має полягати в пошуку шляхів, які могли б поступово перетворити поточну динаміку в більш передбачувані та стабільні відносини. ЄС буде одночасно і давати відсіч Росії, і стримувати її, і взаємодіяти з нею на основі спільного розуміння цілей Росії і нашого власного підходу: прагматизму, що спирається на принципи”.

Відштовхувати, стримувати і взаємодіяти: відповідь на стратегічний виклик з боку РФ

ЄС та Росія мають  значний потенціал взаємодії, але для цього потрібні відповідні політичні умови. Однак російське керівництво активно переслідує цілі, які ведуть у протилежному напрямку. Росія часто випробовує та підриває міжнародне право та ключові принципи ОБСЄ та Ради Європи, щодо яких РФ взяла на себе зобов’язання. Росія намагається впливати на ЄС, втручатися в його внутрішні справи та дестабілізувати Євросоюз та його держави-члени, а також країни-партнери. Росія використовує посилення політичних репресій, зокрема проти прав людини та засадничих свобод, щоб зберегти поточний політичний та економічний порядок у країні.

Зважаючи на ці виклики, сьогоднішнє Спільне комюніке  містить огляд стану виконання п’яти принципів, якими  ЄС керується  у своїх відносинах з Росією, а саме:

  • Повне виконання Мінських домовленостей;
  • Зміцнення відносин зі східними партнерами ЄС та іншими сусідами;
  • Посилення стійкості ЄС;
  • Вибіркова взаємодія з Росією з питаннь, які становлять інтерес для Євросоюзу;
  • Підтримка міжлюдських контактів та громадянського суспільства в Росії.

Для такої відповіді на стратегічний виклик, який створено російським керівництвом, дотримуючись при цьому вище вказаних принципів, Європейська Комісія і Високий Представник пропонують, щоб ЄС одночасно відштовхував, стримував і взаємодіяв з Росією, з метою просування в напрямку конструктивнішої взаємодії та вагоміших політичних зобов’язань з боку російського керівництва. Необхідно змінити поточне непродуктивне русло в цих важливих відносинах.

 ВідштовхуванняЄС продовжуватиме  протидіяти порушенню прав людини та виступатиме за демократичні цінності, зокрема на міжнародних форумах. ЄС продовжуватиме  заявляти про систематичні порушення Росією міжнародного права в Україні, Грузії та інших країнах. Євросоюз надалі засвідчуватиме свою підтримку  України та її територіальної  цілісності , суверенітету та незалежності. Це, зокрема, передбачає, що ЄС закликає Росію взяти на себе відповідальність в якості сторони конфлікту та повністю виконати Мінські  угоди. ЄС продовжуватиме  належним чином реагувати на зловмисні дії російської влади, зокрема на гібридні загрози, а також буде прагнути обмежити ресурси, які російська влада може використати для здійснення своєї підривної зовнішньої політики.

Стримування

Для того, аби стримувати спроби Росії підірвати інтереси Євросоюзу, сам Союз повинен стати міцнішим і стійкішим. Спільне комюніке пропонує протистояти загрозам та зловмисним діям більш систематично та узгоджено , водночас, забезпечуючи координацію з партнерами-однодумцями, такими як НАТО та G7. Євросоюз повинен і надалі розвивати свій потенціал у сферах кібербезпеки та оборони, а також свої стратегічні комунікаційні можливості. Ми також повинні й надалі зміцнювати наші можливості проти гібридних загроз та краще використовувати важелі впливу, які забезпечують зміни у нашій енергетичній сфері.

Євросоюз посилить підтримку наших східних партнерів,працюючи  над повною реалізацією потенціалу Східного партнерства. Майбутній Саміт Східного партнерства стане важливим приводом для того, аби створити спільний порядок денний на період після 2020 року.

Взаємодія

Для просування своїх власних  інтересів  Євросоюз повинен залучити Росію до вирішення кількох ключових завдань. Пандемія COVID-19 продемонструвала спільний інтерес до конструктивної діяльності в галузі охорони громадського здоров'я. Поза тим, ми також маємо спільний інтерес у боротьбі зі зміною клімату та іншими екологічними проблемами. Це потребує тіснішого діалогу з Росією, особливо напередодні Конференції ООН зі зміни клімату 2020 року (COP-26) та Конференції ООН з питань біорізноманіття (COP-15). Спільне комюніке також пропонує збільшення технічної взаємодії з російською владою щодо величезної кількості економічних подразників для зміцнення конкурентних переваг ЄС. Євросоюз й надалі зміцнюватиме контакти між людьми, що може означати спрощення візового режиму для певних категорій громадян Росії, а також посилення підтримки російського громадянського суспільства та правозахисників. Також необхідна співпраця в рамках «Північного виміру», в Арктиці, із запобігання конфліктів, щодо регіональних та глобальних питань: від Ірану та Близького Сходу до Афганістану, від боротьби з тероризмом до нерозповсюдження ядерної зброї.

Що далі?

Спільне комюніке буде представлено Європейській Раді 24-25 червня. На основі цього Спільного комюніке лідери обговорять відносини між Євросоюзом та Росією, а також шляхи подальшого розвитку політики ЄС щодо Росії.

Автор: Анна Парфьонова

Читати