ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

В Херсон запросили фахівців для визначення перспектив розвитку міста та внесення змін до охоронних зон пам’ятників та зон регулювання забудов.

2021-09-14

13 вересня у міськраді Херсона відбулась робоча нарада з підбиття підсумків сумісної двотижневої роботи спеціалістів інституту проєктування населених пунктів «ДНІПРОМІСТО», спеціалістів ПОГ «Інституту культурної спадщини»  Всеукраїнської Ради з охорони культурної спадщини України й департаменту містобудування, архітектури та земельних ресурсів міської ради, який і організував приїзд висококваліфікованих спеціалістів. Обговорювали на нараді пропозиції щодо зміни  охоронних зон пам’ятників та зон регулювання забудов.

«Ми сьогодні зіткнулися з тим, що у нас з одного боку місто має розвиватися, будуватися, а з іншого – ми повинні зберегти пам’ятники архітектури, які органічні для нашого міста і є його візитівкою. Зараз ми обиратимемо «золоту середину» для того, щоб була можливість будуватися в місті й при цьому не порушити його автентичність, як історичного міста півдня України» – закцентував директор департаменту містобудування, архітектури та земельних ресурсів міської ради Михайло Жаров.

Для вирішення цієї задачі до Херсона й були запрошені кращі фахівці, які  протягом двох тижнів їздили містом та фіксували існуючі пам’ятники, аналізували їхній стан. Протягом наступних  двох-трьох тижнів, спеціалісти будуть проводити «внутрішні» консультації та приймати рішення відносно вже напрацьованого матеріалу.

Крім цього, був організований виїзд цих фахівців на річку Дніпро. Таким чином визначалися домінанти та осі Херсона зі сторони річки. Адже, враховуючи місце розташування міста, необхідно зважати на те, як культурна спадщина Херсона буде сприйматися з цього ракурсу. Бо саме зі сторони чітко видно, на який рівень є можливість підіймати лінію забудови міста, щоб не перекрити його краєвиди, зберегти їх.

Для балансу в прийнятті важливих рішень у розбудові міста, відбулися громадські слухання щодо проєкту містобудівної документації «Внесення змін до Плану зонування території м. Херсон, території кварталу, обмеженого вулицями Молодіжною – Кременчуцькою – Кримською – Київською». У громадськості  заперечень не було.

Джерело: Херсонська міська рада

Читати