ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

За 100 днів ринку землі на Херсонщині продано 1064 земельних ділянки на майже 5 тис. га

2021-10-19

Ринок землі розпочав діяти в Україні з 1 липня 2021 року. Він дав старт новому етапу земельних відносин. Громадяни отримали реальне право розпоряджатися своєю землею та вільно реалізовувати конституційне право. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізичні особи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів.

Дані про перші результати відкриття ринку землі озвучив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Шибаєв під час пресконференції присвяченій результатам роботи ринку за 100 днів.

Учасники заходу, серед яких також в.о. директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ОДА Маргарита Степанова, представники Нотаріальної палати України в Херсонській області, обласного відділення Всеукраїнської асоціації громад, ГУ Держгеокадастру у Херсонській області, а також фермери, підбили перші підсумки ринку землі на Херсонщині.

В.о. директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ОДА Маргарита Степанова зазначила, що завдяки ринку землі територіальні громади зможуть забезпечити кращий контроль та ефективніше управління територіями:«Ринок землі - це історична подія. Зокрема, це дуже актуально для Херсонської області як зони ризикованого землеробства. Саме ринок землі і відбудова системи зрошення нададуть можливість територіальним громадам розвиватися та істотно збільшити надходження до своїх бюджетів».

За словами представника відділення Нотаріальної палати України в Херсонській області Романа Козоріза, «перші кроки» ринку землі в області пройшли без особливого ажіотажу. У Херсонській області працюють 124 приватні і 16 державних нотаріусів, які можуть посвідчувати договори відчуження земельних ділянок с/г призначення.

Наразі середня вартість 1 га землі сільськогосподарського призначення на Херсонщині складає 24,5 тис. грн.

Джерело: Херсонська обласна державна адміністрація

Читати