ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

За листопад кількість земельних аукціонів у системі Прозорро.Продажі збільшилася в 4,5 раза

2021-12-01

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко прокоментував

«Якщо у жовтні у системі було оголошено 306 земельних аукціонів із оголошеною вартістю усіх земельних ділянок у 155 млн грн та їх загальною площею 1400 га, то за підсумками листопада земельних аукціонів уже 1357 (938 із оренди та 419 – із відчуження). Стартова ціна усіх лотів — 417 млн грн. А загальна площа земельних ділянок – 6776 га», – зазначив Міністр.

Причому 70% земель, за якими ведуться торги, – це землі саме сільськогосподарського призначення, додав він.

«Як стверджують у Прозорро.Продажі, переважна більшість продавців — це органи місцевого самоврядування. Приємно бачити, що місцева громада використовує наданий їй ресурс для збільшення власних доходів. Адже зростання стартової ціни за земельними лотами перевищує 208%», – зазначив Роман Лещенко.

За його словами, 96 % усієї землі, яка пропонується до здачі в оренду, – це землі с/г призначення. Абсолютний лідер тут – Одещина. У регіоні оголошено 186 аукціонів із оренди землі. Далі йдуть Хмельницька, Кіровоградська, Київська та Волинська області.

Найактивніші регіони у питанні відчуження землі – Львівська, Київська, Закарпатська, Одеська, Хмельницька.

Міністр підкреслив, що продаж земель с/г призначення державної та комунальної власності заборонений.

«Але найголовніше, – що все відбувається прозоро, без «схем» та скандалів, без будь-якого впливу чиновників на процес реалізації державного та комунального майна. Участь в аукціонах беруть не «свої», а всі. Заробляють не «свої», а громади, які потім ці ресурси зможуть спрямувати на нові лікарні, дитсадки і школи. Усе це – очевидні зміни на краще завдяки земельній реформі», – резюмував Роман Лещенко.

Джерело: Урядовий портал

Читати