Державне регулювання цін на критично важливі продукти харчування можуть відновити - проект
2021-12-04
Депутати пропонують відновити державне регулювання цін на продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість для соціально незахищених верств населення
Пропонується внести зміни та доповнення до Закону України "Про ціни і ціноутворення", зокрема наступне:
- до частини першої статті 12 додати абзаци третій та четвертий, виклавши їх в наступній редакції:
Державне регулювання цін на продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість здійснюється шляхом встановлення граничної торговельної надбавки (націнки), що може бути не меншою від 5 % і не більшою 15 % від відпускної ціни виробника соціально значущих продуктів харчування.
Перелік продуктів харчування, що мають істотну соціальну значущість стосовно яких здійснюється державне регулювання, що передбачене абзацом третім частини першої цієї статті, встановлює Кабінет Міністрів України з обов'язковим врахуванням соціально значущих продуктів харчування. До них, зокрема, відносяться:
Крупа гречана
Цукор-пісок
Борошно пшеничне вищого сорту
Макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту)
Молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці)
Хліб житньо-пшеничний
Батон з пшеничного борошна
Яйця курячі категорії С1
Птиця (тушка куряча)
Вода мінеральна негазована
Масло вершкове жирністю 72,5 відсотка
Олія соняшникова.