ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Борімося – поборемо! Сьогодні в Україні відзначають 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка

2024-03-09

Тарас Шевченко - видатний поет, талановитий художник, громадський діяч, борець за права людини, Батько української нації

За радянських часів у презентації життєпису Тараса Шевченка головний акцент робили завжди на його кріпацькому походженні та образі захисника селян і борця з несправедливим царським режимом. А головною ідеєю його творчості називали соціальне протиборство. Хоча найперше він боровся за українську ідентичність і мріяв про українську державність.

Тарас Григорович на відміну від тогочасних українських політичних діячів, які діяли за формулою: ми - українці за походженням, однак піддані російського імператора, боровся з цією ідеєю. Для нього російська імперія та її правителі завжди були тиранами, які позбавили Україну свободи, державності.
 
А у своїй творчості він виходив за межі локального патріотизму та оплакування героїчного минулого. Його поезія різко відкидала співпрацю з російською владою. Він вважав, якщо Україна в минулому мала власну країну, то це означало, що в майбутньому повинна здобути незалежність.
 
Тарас Шевченко став "батьком" для українського народу, бо поєднав у собі минуле, сучасність і майбутнє, тобто творчістю показав, що було, що є і що буде.
 
Його поезія стала джерелом сенсів для нової державної ідеології.
Окрім того, поет відкрив нам справжнє обличчя нашого ворога – московитів: кровожерливе, злодійкувате, лукаве, лицемірне, таке що прикриває свої підлі плани високими духовними ідеалами й гострить ножа на брата.
Великий син свого народу, геній нації, він все передбачив і віддавав своє життя заради ідеалів, за які боровся, та залишався вірним своїм переконанням до кінця.
 
Нині нам випав шанс виконати заповіти Кобзаря, перемогти одвічного ворога та побудувати щасливу вільну країну.
Тож, пам'ятаймо, як би важко не було:
Борітеся - поборете! Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!
 
ПОБОРЕМО, БРАТТЯ!
 
Возможно, это изображение текст
 
 
 

Джерело: Херсонська міська рада

Читати