ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Контролювати владу

Громадська ради при Херсонському міському голові пропонує владі експертну допомогу у врегулюванні земельних питань для підприємців та міста, щоб уникнути корупції

20.04.2021

На черговому засіданні громадської ради при Херсонському міському голові, в якому взяв участь заступник міського голови Олександр Лук'яненко, була розглянута ситуація з тимчасовими спорудами (ТС) та підвищення корупційних ризиків через прийняті владою нові механізми регулювання питання при надані паспортів прив'язки тимчасових споруд або як їх раніше називали - малі архітектурні форми (МАФи).

Костянтин Шульга, який координує роботу комітету Громадської ради при міському голові  з питань містобудування, архітектури, комунальної власності та земельно-правових відносин. розповів про проблеми з якими стикаються підприємці отримуючи дозволи на розміщення ТС

Він  наголосив на недопустимості збереження схеми погодження цих дозволів через міські КП, за умови так званої пайової участі, яка дісталась у спадок від попередньої влади, і є відверито корупційною, тому що кошти за  погодження ідуть на рахунок КП а не в міський бюджет.

А додавання до погодження паспортів прив'язки, всупереч законодавству, ще і нових суб'єктів, у вигляді депутатьскої комісії,  що буде "дозволяти", на його думку суттєво підвищує корпупційні ризики для малих підприємців.

На думку Костянтина, найбільш прийнятна для херсонських підприємців та для міста взагалі, є модель земельних сервітутів, дозволи на які буде надавати виконком, а кошти від ТС будуть на пряму потрапляти до міського бюджету.

Громадською радою актуалізований проект рішення про земельні серавітути для ТС, який розроблявся і затверджувався в минулому році та направлявся до тодішнього міського голови. 

Про свою підтримку проекту висловив голова міської ради підприємців Олександр Максименко. 

Заступник міського голови Олександр Лук'яненко, який був присутнім на засіданні, погодився, що запровадження земельних сервітутів для ТС, найбільш зручна на сьогодні модель і повідомив, що виконком також розробив проект положення про них, передав екземпляр документу і запропонував спільно попрацювати над ним.

Часу для сіпльної роботи над документом, на думку О. Лук'яненка,  достатньо, адже документ є регуляторним актом, і тому буде розглядатись не менш ніж 3 місяці.

 

МАТЕРІАЛИ ПО ТЕМІ:

МЕР ІГОР КОЛИХАЄВ ТА ПІДПРИЄМЦІ - ЛЕГАЛЬНІ ВЛАСНИКИ МАФІВ (ТС) В ХЕРСОНІ ХОЧУТЬ ПОРЯДКУ. НАМІРИ СХОЖІ, АЛЕ ...

Анна Парфьонова

Читати