ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Є чому вчитися

Влада, яка працює для людей. Як Володимир Кучма з Чернігівщини використав шанс децентралізації та що з цього Херсону?

24.10.2020

Кисень децентралізації

 

Децентралізація дала кисень тяжко хворому українському селу тоді, коли воно вже майже задихнулося від  безробіття, безгрошів’я та відсутності перспектив щось змінити на краще.

Відома істина, що для того, щоб щось робити, тим більше розвиватися, потрібні люди і ресурси, стала нарешті парадигмою реформи децентралізації, яка з 2015 року закрокувала по Україні.

Децентралізація, по простому, - це надання  грошей безпосередньо  об’єднаним громадам, щоб вони самі стали господарями на своїй  території. Але, в 21 столітті для розвитку, окрім грошей, треба знання  та інформація для людей.  І саме так запрацювала децентралізація в Україні. 

Цей кисень децентралізації – кисень ресурсів, інформації та знань почав піднімати на ноги, перш за все тих, хто давно прагнув змін і був готовий вчитися, працювати, перемагати розруху та йти до розвитку у об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) .    

 

Кіптівська об’єднана громада– темпи змін та інновацій

 

Село Кіпті знаходиться в Козелецькому (з жовтня 2020 року - у Чернігівському) районі Чернігівщини на трасі Киів – Чернігів.   

Як і більшість сіл по всій Україні, воно ледь животіло  на залишках радянської інфраструктури та на мізерних коштах, які спускалися зверху на сільраду.  Така сама ситуація, якщо не гірша, була і в навколишніх селах.

Вся соціальна сфера катастрофічно занепадала - руйнувалися школи, садочки, будинки культури. Молодь з сіл бігла куди  подалі.

Володимир Кучма, сільський голова Кіптів,  не вагався, напевне, жодної хвилини, коли з’явилася альтернатива розрусі  і замаячив промінець надії на відродження його рідного села та навколишніх сусідніх.

Кіпті В. Кучма

25 жовтня 2015 року 12 сіл, загальна кількість населення яких складала трохи більше 3000 чоловік об’єдналися в об’єднану територіальну громаду (ОТГ). 

І коли, через 5 років,  чуєш про успіхи  Кіптівської  об’єднаної громади, то навіть не віриться, що стільки зроблено за такий короткий строк.    

Уже в 2016 році, за всіма сучасними стандартами, в Кіптях відкрився Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) для населення об’єднаної громади.  Причому кількість послуг, що надається в Кіптівському ЦНАП,  є чи не найбільшою в Україні!

В лютому 2017 в Прогресівській школі з’явився новенький шкільний автобус. Причому цей автобус оснастили підігрівом. В. Кучма говорить: «Я уявляю, як, маленька дитина сідає в непрогрітий автобус і їде заспана, в холоді, з самого ранку, в інше село. Ні, такого ми ніколи не допустимо, щоб діти мерзли…» І шкільні автобуси в Кіптівській ОТГ – теплі.

В квітні 2017 року в Кіптях  змонтовали мережу вуличних ліхтарів з сучасними світильниками з LED-лампами.

В травні 2017 в Кіптях вперше відсвяткували День Європи, а при Кіптівській публічній центральній бібліотеці почав працювати клуб мандрівників «ВОЯЖ».

Влітку 2017 зусилля об’єднаної громади були   зосереджені на забезпечення якісних умов для дітей в школах та садочках.  В Новошляхівській школі провели  роботи з реконструкції системи опалення, в Прогресівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, яка є опорною школою громади, відремонтували та  розширили  їдальню, купили нові меблі. В Новошляхівському дитячому садочку провели утеплення фасаду, ремонт теплотраси та встановлення нового енергозберігаючого котла.

В жовтні  цього ж року в селі Підлісне урочисто відкрили пожежне депо.

Кіпті пожежні

В березні 2018 року Кіптівська ОТГ, за допомогою американського проекту USAID,  почала впроваджувати свою власну, маленьку в масштабах країни, але велику  для себе медичну реформу, яка стала гідним прикладом для інших.

В тому ж таки березні 2018, Кіптівська об’єднана територіальна громада отримала комплекти комп’ютерної техніки від Світового Банку

Кіпті техніка від Світового Банку

В квітні 2018 року молодь громади стала фіналістом конкурсу молодіжних інновацій в Україні Lаudato Si Startup Challenge

Влітку 2018  В Кіптях завершилося будівництво лікарської амбулаторії, де поруч  було передбачено житло для лікаря з сім’єю. І в серпні в селі з’явився  сімейний лікар Коломієць Костянтин Іванович.

В березні 2019 в селах об’єднаної  громади розпочався проект з роздільного збору сміття, що передбачав усе  з розумомі створення бетонних майданчиків, і закупівлю контейнерів, подрібнювача деревини, гідравлічного пресу для пресування відходів пластику та паперу тощо та  навчання мешканців сіл.  

В травні 2019  Кіптівська ОТГ – стала одним із переможців у конкурсі "Малі міста - великі враження".

Весь 2019 рік  громада Кіптівської ОТГ нарощувала темпи  ремонту доріг, які почала ремонтували одразу після створення.

В серпні 2019 придбали новий шкільний автобус …

Кіпті шкільний автобус

І ці реальні позитивні зміни, які не припиняються в Кіптівський ОТГ, можна перелічувати ще досить довго, але давайте поки що просто поставимо супер оптимістичну кому.

В  жовтні 2020 Кіптівська амбулаторія отримала обладнання для телемедицини,

Як говориться  - без коментарів…

 

Великі міжнародні відносини невеличкої ОТГ і не тільки міжнародні…

 

Не менш вражаючими є міжнародні зв’язки, якими може похвалитися Кіптівська ОТГ.

Ось неповний перелік тих подій, які сталися на теренах об’єднаної громади з моменту створення.

22.11.2016 Кіптівську ОТГ відвідали представники Посольства Швеції.

10.04.2017 у Кіптівській сільській раді відбулася зустріч з представниками проекту Агенства США з міжнародного розвитку.

22.05.2017 підписано проект USAID  «Підтримка  аграрного і сільського  розвитку».

13.06. 2017 року в рамках проекту USAID «Агросільрозвиток» в Кіптівській сільській раді відбулася зустріч з професором Університету Міссурі Томасом  Джонсоном.

18.07.2017 - зустріч з представниками проекту UNICEF

26.09.2017 -  до Кіптівської ОТГ завітала делегація на чолі з директором Глобальної практики Світового банку з питань соціального захисту та працевлаштування Лінн Шербурн-Бенц.

21.06.2018 року посли держав «Великої сімки» (G7) разом з віце-прем’єр-міністром України Геннадієм Зубком побували в Кіптях.

Кіпті посли великої сімки

04.12.2018  розпочався  новий проект в Кіптівській ОТГ "Громада для людини", разом з Програмою «U-LEAD з Європою» і спільно з Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині».

13 по 17 травня 2019 року польські войти та бурмістри відвідали Чернігівщину і в т.ч. Кіпті.

З 02 по 10 червня 2019, в рамках програми Study Tours to Poland , обмінялися досвідом з польськими колегами.

І т.д.

А ще, Кіптівську ОТГ відвідують різні українські державні діячі. Наприклад, в грудні 2018 тут побував з робочим візитом Президент України Петро Порошенко.

Кіпті Порошенко

Не оминає увагою Кіпті і журналістська спільнота. На теренах інтернету чимало позитивних матеріалів про ініціативи, діяльність та успіхи Кіптівської ОТГ, її людей,  її голови Володимира Кучми та інших представників місцевої влади..  Це говорить про відкритість та реальні добрі зміни в цьому невеличкому українському селі, яке об’єднало та повело за собою сусідів.    

Делегація журналістів з Херсонщини, Миколаївщини та Одещини, також відвідала Кіптівську ОТГ, в рамках прес-туру   Українського кризового медіа-центру, щоб подивитися на успіхи північних сусідів та порівняти з досягненнями децентралізації у себе на рідній землі.  

Прес-тур до Кіптів

Прес-тур відбувся у рамках проекту “Сучасні регіональні медіа – запорука якості у медіакомпетентній демократичній Україні”, за фінансової підтримки Міністерства іноземних справ Норвегії в особі Посольства Королівства Норвегії в Києві.

Голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма особисто зустрів делегацію журналістів, познайомив з усією своєю  командою (яка, до речі, обожнює свого керівника)  і розповів чимало відвертих історій відродження Кіптів  та  становлення нової реальності – успішної Кіптівської об’єднаної територіальної громади.

Кіпті голова В. Кучма

 

Про людяність, як приклад для Херсону

 

Володимир Кучма, як талановита людина, яка безкінечно любить свою маленьку Батьківщину і свою роботу, має невичерпну кількість історій і про роботу, і про людей, які його оточують.

Від одних історій  на очі навертаються сльози, як про бібліотекаря, що рятувала  свої книжки в холодному вогкому клубі з наскрізь дірявим дахом,  накриваючи шифером книжкові полички. І однією із перших справ, що розпочав голова новоствореної ОТГ, це ремонт цього будинку культури. Бо без культури, говорить В. Кучма, не буде нічого.

Від інших історій стає смішно, а десь і гірко за нас і за наші занедбані села та країну.  Наприклад, від історії про те, як пан Володимир перший раз чекав у гості міжнародну делегацію, а потім з жахом згадав, що  в нього у сільській раді туалет на вулиці. Як він не спав усю ніч і молив Бога, щоб якось так сталося, щоб делегація не приїхала, але на ранок згадав про офіс місцевої фірми, та якось викрутився. Тепер до речі, у сільраді прекрасний туалет і сама сільрада охайна і сучасна.

А ось історія, яка є просто фактом, який говорить сам за себе. В Кіптівській ОТГ кожній сім’ї, де народжується малюк, виплачують по 20тисяч гривень матеріальної допомоги.

Першою такою  сім’єю   стала, на початку 2017 року, молода сім’я Юлії та Сергія Хоменків, у яких народилась донечка Олександра.

Кіпті. Молода сім'я

В 2017 році таких родин було 7, в 2018 -16, в 2019 -25. і далі, будемо сподіватися, продовжиться по наростаючій.

Чи  зможуть херсонці заставити владу бути людяною (коли кожна копійка громади йде на розвиток людей, а не в бездонні кишені ділків від влади) і чи можливе це взагалі - прищепити людяність, покаже час.  

 

Херсонці, давайте порівняємо і поставимо собі завдання...

 

Якщо порівнювати  Кіпті і, наприклад, Кочубеєвську, або Копанівську,  або Зеленопідську, або Музиківську чи інші успішні об’єднані громади, яких чимало на Херсонщині,  то ми  знайдемо дуже багато спільного.

Це і темпи перетворень, це і вибудовування відносин та широке залучення міжнародної допомоги, це і змістовне навчання всіх - від молоді до найстарших чиновників, знанням та навичкам, які потрібні для організації ефективного управління справами громади та її швидкого розвитку.

Але, напевне,  головним, що є спільного у всіх історіях успіху, є  велика завязтість та наполегливість у досягненні намічених цілей керівників  об’єднаних громад та їх команд.

Ці люди не просто роблять свою роботу по інструкціях з 8-00до 17-00, а виконують свою місію з розвитку громади, маючи  любов до людей, яскраві мрії про розвиток свого краю та зростаючу  професійність.

Натомість у Херсоні, міський голова В. Миколаєнко, напевне, увійде у історію  міста, як людина, яка  занапастила великі шанси для розвитку громади в 2015-2020 роках, коли місто мало патріотичний підйом, профіцитний бюджет (це коли доходи перевищують витрати) та значний невикористаний потенціал науки, бізнесу, громадськості..

Міській голова, у якого не палають очі, не сверблять руки до роботи та не гудить голова від ідей розвитку  не годиться для Херсона, який знаходиться у повній деградації.

І взагалі для будь якого  населеного пункту світу зараз не підходять керівники, які є  ані холодними, ані гарячими, а тим більше такі, при яких квітне корупція.

Так, Херсоне, тобі, на жаль,  не вдасться похвалитися такими досягненнями, які є сьогодні в маленьких селах і невеликих містах України.

Херсонцям треба поставити собі завдання розірвати це порочне коло неефективності та безвідповідальності влади та створити ефективну систему управління справами громади, тобто зробити якісним наше місцеве самоврядування, рівняючись на кращих.

Херсон - Кіпті (Чернігівська область) 

вересень 2020 року

МАТЕРІАЛИ ПО ТЕМІ:

ВИНОГРАДІВСЬКА ОТГ. НОВИЙ ВІДЛІК ЧАСУ

ВЕЛИКІ КОПАНІ ПЛЮС АБРИКОСІВКА - ПРИСКОРЕНИЙ ПУЛЬС ЕНТУЗІАЗМУ. 

БАШТАНІВСЬКА ОБ’ЄДНАНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА – ПОТЕНЦІАЛ ДЛЯ ВИСОКОГО ЗЛЕТУ

Анна Парфьонова

Читати